Scurta prezentare

LEZIUNI CUTANATE BENIGNE

Keratozele seboreice

Leziuni benigne mai mult sau mai putin elevate, keratozele seboreice sunt, de obicei, caracterizate de o suprafata aspra si de o diversitate de culori de la galbui la gri, maro si negru. Aspectul lor “de amprenta ” este caracteristic in cele mai multe cazuri. In unele cazuri, diagnosticul diferential al keratozei seboreice cu melanomul sau alte cancere cutanate este de o importanta majora.

Angioamele
Sunt lezuni benigne plane rosiatice sau in forma de dom-vascular si nu prezinta motiv de ingrijorare.
Cornul cutanat
Cornul cutanat este o formatiune in forma de palnie compusa din cheratina compacta. Dimensiunea si forma pot varia, dar cele mai multe au aproximativ cativa milimetri in lungime. La baza acestuia poate fi gasit carcinomul cu celule scuamoase. Acesta apare de obicei la barbatii in varsta cu pielea alba, care au un istoric important de expunere la soare.
Dermatofibroamele
Sunt frecvent intalnite la adulti la nivelul extremitatilor inferioare, dar poate aparea si in alte zone. Leziunea se prezinta ca un nodul sau ca o placa elevata sau subdenivelata, variind ca marime de la cativa mm la cativa cm. Leziunea are cel mai frecvent culoarea maronie, dar poate fi si roz. Dermatofibromul este o leziune fibroasa, benigna ce poate fi confundata cu chisturi sau nevi melanocitari. Dermatofibromul este usor de diagnosticat prin prinderea marginilor leziunii intre doua degete si astfel se poate observa o subdenivelare sau neregularitati in centrul leziunii si se poate simti la palpare ca un nodul.
Hemangioamele
Sunt leziuni benigne vasculare si cele mai obisnuite tumori ale copilariei. Aspectul clinic poate varia foarte mult de la o pata rosu-aprins la o placa albastru-violet sau nodul. Hemangioamele sunt caracterizate printr-un comportament tipic de crestere rapida in primele luni de viata, urmata de o involutie spontana si lenta in anii urmatori. Acest lucru este diferit de malformatiile vasculare care sunt, de obicei, prezente de la nastere si nu se rezolva spontan.