Melanom malign

Melanomul malign

Este un tip foarte agresiv de cancer cutanat care tinde sa se imprastie si in alte parti ale corpului si se poate dezvolta pe un nev preexistent in aproximativ 30% din cazuri sau se poate forma pe o piele aparent normala. . Acest tip de cancer poate fi fatal daca nu este tratat din timp. Cele mai frecvente zone de aparitie sunt: trunchiul la barbati si trunchiul si picioarele la femei. Melanomul apare, in general, ca o macula bruna sau ca un nodul de culoare inchisa, margini neregulate, uneori cu o zona centrala ulcerata.
ABCDE-ul autoexaminarii pielii
– A – Asimetria – Asimetria se refera la faptul ca jumatate de alunita nu este la fel cu cealalta jumatate. Alunitele normale sunt simetrice. Atunci cand verificati alunitele trasati o linie imaginara in mijlocul acestora si incercati sa comparati cele doua jumatati. In cazul in care cele doua parti nu sunt simetrice, consultati medicul.
– B- Bordura sau marginea – Daca marginea sau bordura sunt neregulate sau neclare trebuie sa cereti sfatul medicului. Leziunile specifice unui melanom au deseori marginile inegale.
– C – Culoarea – O alunita care nu are aceeasi culoare, in totalitate sau are diverse nuante de maro, negru, albastru, alb, rosu este suspecta. Alunitele normale au aceeasi culoare.
– D – Diametru – O alunita care are o dimensiune mai mare decat radiera unui creion trebuie analizata de catre medic.
– E – Evolutia – O alunita care evolueaza sau sufera modificari, trebuie evaluata de catre dermatolog. Leziunile melanomului cresc de multe ori in dimensiune sau isi schimba rapid dimensiunile.
Daca gasiti o alunita sau o pata folositi metoda de autoexaminare ABCDE. Consultati medicul dermatolog daca leziunile sunt sensibile la atingere, insotite de mancarimi, scurgeri, solzoase, nu se vindeca, este prezenta roseata sau sunt inflamate.Acesta poate efectua o dermatoscopia (numita si dermoscopie) care este o metoda de examinare a leziunilor pigmentare cutanate cu ajutorul dermatoscopului. Evaluand unele elemente de culoare, distributie a pigmentului sub forma de retea, globuli pigmentari se pot trage concluzii in legatura cu natura benigna sau maligna a leziunii examinate. Este o metoda neinvaziva si poate aduce argumente in plus care sa justifice natura leziunii examinate.