Proiecte

Pentru a informa si constientiza publicul larg despre pericolul aparitiei carcinoamelor cutanate, pentru a oferi ajutor medical competent si pentru a monitoriza situatia existenta, un grup de medici dermatologi de la Fac de Medicina din Sibiu, prin Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, a initiat un proiect, care e in deplina desfasurare.
Proiectul se intituleaza Studiul factorilor de risc tumoral corelati cu formele clinico-patologice ale carcinoamelor cutanate si analiza comportamentului unor grupe populationale fata de cancerele cutanate. In proiect sunt implicate: Univ Lucian Blaga din Sibiu in colaborare cu Societatea Romana de Dermatologie si alte 4 centre universitare din tara, Târgu Mureș, București, Iași și Constanța precum si firma Leo Pharma din Bucuresti, specializata in produse de dermatologie.

Analiza comportamentului populației față de expunerea la radiația solară, pe de-o parte și a comportamentului față de carcinoamele cutanate, pe de altă parte, reprezintă o prioritate de evaluare și educație a populației în această patologie cutanată. -Conf.Univ. Dr. Maria Rotaru.

Unui număr de 385 de pacienți li s-a pus diagnosticul de cancer de piele, în ultimii 3 ani, la Spitalul Clinic Județean Sibiu. Dintre aceștia, 275 au fost carcinoame bazocelulare (cea mai frecventă formă de cancer de piele, însă diagnosticată din timp și tratată corect are o rată de vindecare de până la 100%, 57 de carcinoame spinocelulare, o formă mult mai agresivă de cancer și 53 de cazuri cu melanom.

Proiecte in derulare

1) STUDIUL FACTORILOR DE RISC TUMORAL CORELAȚI CU FORMELE CLINICO-PATOLOGICE ALE CARCINOAMELOR CUTANATE ȘI ANALIZA COMPORTAMENTULUI UNOR GRUPE POPULAȚIONALE FAȚA DE CANCERELE CUTANATE.

2) APRECIEREA ATITUDINII FAȚĂ DE KERATOZE ACTINICE ȘI CARCINOAME CUTANATE ÎN POPULAȚIA SĂNĂTOASĂ CORELATĂ CU PREVALENȚA ACESTORA ȘI EVALUAREA RISCULUI DE TRANSFORMARE ÎN CARCINOAME CUTANATE PRIN ANALIZA FACTORILOR ASOCIAȚI

Director Proiect Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru
Centru pilot: Universitatea L. Blaga Sibiu, Facultatea Medicină, Clinica Dermatologie, SCJ Sibiu -2 studii prospective multicentrice-(5 centre universitare: Sibiu, Tg. Mureș, Iași, București, Constanţa – 2014 –2015)
Proiectele se desfasoara in colaborare cu Societatea Romana de Dermatologie.

Proiectele vor implica nu mai puțin de 720 oameni aparent sănătoși aparţinând unor grupe populaţionale diferite socio-demografic și 250 pacienţi diagnosticaţi şi trataţi cu keratoze actinice şi carcinoame cutanate (leziuni canceroase) din toate centrele implicate în proiect.
Crearea unui registru unic de evidență a cazurilor de carcinoame cutanate va permite aprecierea incidenței keratozelor actinice și a cancerelor cutanate și totodată, identificarea și combaterea factorilor de risc tumorali. Combaterea factorilor de risc tumorali reprezintă singurul indicator controlabil ce ar permite scăderea incidenței keratozelor actinice și a carcinoamelor cutanate.

De retinut!

  • Importanța diagnosticului precoce a cancerelor cutanate
  • Confirmarea diagnosticului și tratamentul în serviciul Dermatologie
  • Importanța tratamentului în faze incipiente
  • Importanța colaborării între specialități și a centralizării datelor
  • Schimbarea atitudinii populației față de problema cancerelor cutanate – Proactiv,
    Examen dermatologic al persoanelor cu risc, (1-2 ori)/an