3DEC

Registru de evidenta a pacientilor cu cancer cutanat

Registru de evidenta a pacientilor cu cancer cutanat

Conf. Univ. dr. Maria Rotaru, de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a anunțat miercuri, 3 decembrie 2014, la Târgu-Mureș, în cadrul unui simpozion destinat prevenţiei şi diagnosticului precoce al carcinoamelor cutanate, că în România e nevoie de înființarea unui registru național de evidență a pacienților cu cancere cutanate în condițiile în care datele cu privire la această afecțiune se centralizează parțial și destul de disparat.

Pacienții, îndemnați să se prezinte la medic din timp

Simpozionul de la Târgu-Mureș a fost organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, ca centru coordonator, și Societatea Națională de Dermatologie și a dorit să sensibilizeze cadrele medicale implicate în diagnosticul acestei afecțiuni, dar și populația țării. Specialiștii spun că dacă oamenii se prezintă la medic din timp, pot beneficia de tratament curativ.

Este vorba despre un subiect foarte important în tematica medicinei în general și a dermatologiei în special, respectiv tematica diagnosticului precoce al cancerelor cutanate și diagnosticul și tratamentul leziunilor precanceroase, cele care în timp, în ani de zile, pot să ducă la transformarea acestor leziuni precanceroase în cancere cutanate și cu o importanță a identificării factorilor de risc tumoral care sunt implicați în acest proces de transformare în cancer, respectiv în carcinogeneza cutanată. Această temă este foarte importantă, pentru că până la ora actuală la nivelul țării noastre nu este cunoscută foarte precis prevalența și incidența acestor tipuri de cancere cutanate. Ele sunt foarte frecvente și în creștere atat la nivel mondial cat și în România si e necesara sensibilizarea populației la acest subiect, pentru a se prezenta la medic în timp util, adică într-o fază inițială, în așa fel încât cei cu astfel de afectiuni să fie tratați precoce, să poată beneficia de un tratament curativ, care să aibă costuri mai reduse în sistemul sanitar.
În acest fel, eu consider că subiectul este foarte important, iar această temă este în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș, centrul coordonator este Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu și este în colaborare cu Societatea Națională de Dermatologie și cu firme farmaceutice care sunt implicate în acest proiect. De asemenea, avem în proiect încă patru centre naționale, din Iași, București, Târgu-Mureș și Constanța, iar în acest fel noi dorim să facem o diseminare a informațiilor medicale și în același timp o sensibilizare a cadrelor medicale implicate în diagnosticul acestei afecțiuni, dar și a populației”, a explicat Conf. Univ. Dr. Maria Rotaru.

Trebuie să mobilizăm toți specialiștii din țară

Deși se desfășoară în cinci mari centre medicale din țară, simpozionul dorește să tragă un semnal de alarmă specialiștilor dermatologi, pentru ca aceștia să se mobilizeze în vederea creării registrului național, în care să fie introduse și centralizate datele cu privire la cancerul cutanat, iar în acest fel pacienții să fie monitorizați și îndemnați să se prezinte la specialiști pentru a evita riscurile bolii.

Este al doilea centru în care ne aflăm acum. Am avut de curând simpozioanele în Sibiu, am avut o conferință de presă când am început practic acțiunea. Le vom repeta în primăvara viitoare și în celelalte trei centre. Datele nu sunt suficient de centralizate, se centralizează parțial și destul de disparat. În proiectul Societății Române de Dermatologie există o inițiativă demarată, și anume de a constitui registre de evidență a pacienților cu cancere cutanate, ceea ce e un început. Acțiunea, fiind în și cu universități din țară de renume, se dorește a fi o acțiune care să obțină rezultate și să fie benefice pentru luarea în evidență a acestor pacienți și pentru schimbarea atitudinii populației, pentru sensibilizare. Acolo vrem să insistăm noi mult. Acțiunea e destul de complexă în care trebuie să mobilizăm toți specialiștii din țară pentru a avea un registru național, dar este o inițiativă foarte benefică. Într-un registru național datele se adună pe parcurs, el poate fi constituit, dar introducerea datelor în el este un proces de lungă durată”, a subliniat conf. univ. dr. Maria Rotaru.

Sursa:http://www.zi-de-zi.ro/registru-de-evidenta-a-pacientilor-cu-cancer-cutanat/